Opplevelsesferie i Norge

Norge kan tilby mange opplevelser, enten du liker natur, kultur, kunst, musikk eller sport. Det kan være veldig fint å bo på hotell, spesielt dersom du har tenkt å bli på samme sted i flere dager. Hotellferie er avslappende, og ettersom mange hoteller ligger nært natur og lokale tettsteder, er det kort reisevei til ulike opplevelser.

Transport til hotellet

Alt etter hvor hotellet ligger, kan du komme dit med egen bil, med tog eller med båt. Dersom du skal til et hotell langt unna kan det lønne seg å fly, men da må du ha annen transport fra flyplassen til hotellet. De fleste hoteller er imidlertid lett tilgjengelig, selv om du ikke har egen bil. Hvis hotellet ligger litt for seg selv vil det nok likevel lønne seg å ha bil, spesielt hvis du gjerne vil bli med på mange aktiviteter i området. Det er ikke sikkert kollektivtilbudet er godt utbygd, spesielt ikke hvis hotellet ligger i et tynt befolket område. Da må du kanskje bruke leiebil eller drosje for å komme deg rundt.

Hva kan du oppleve?

Mange norske hoteller ligger i nærheten av fantastisk natur. Dette gjelder spesielt for hoteller som ligger litt utenfor sentrum, men hoteller som ligger i små tettsteder har også naturen i nærheten. Dette gjelder for eksempel for mange fjordhoteller og historiske hoteller. Natur og friluftsaktiviteter er en av hovedårsakene til at folk bor på fjordhoteller, gårdshoteller og fjellhoteller. Gjestene kommer for å være utendørs mye av tiden, samtidig som de gjerne vil ha god mat ferdig servert når de kommer tilbake. Fjellhotellene fokuserer nesten utelukkende på utendørsaktiviteter. Hoteller som ligger i eller ved sentrum kan derimot tilby både kultur og kunstopplevelser i nærheten, kanskje også lokale musikkfestivaler og matfestivaler.

Opplevelsene står i kø, men ulike steder av landet vil selvsagt ha ulike tilbud. Derfor bør du først bestemme deg for hva du vil bruke ferien til. Vil du gå på fjelltur, eller kanskje fiske og padle, eller vil du heller oppleve lokal kultur og tradisjoner. Ofte kan du kombinere flere ting på ett og samme hotell. Mange fjordhoteller har for eksempel nærhet til fjellene, samtidig som du kan drive med vannsport og oppleve kulturlivet i området. Det samme gjelder for mange historiske hoteller.

Små og store hoteller

De største hotellene i Norge ligger naturlig nok i byene. Det er dit mange turister og forretningsreisende kommer. Store hoteller har mange fordeler, for eksempel mange retter å velge blant til middag, og de har mange tilreisende hele året. Mange hoteller som ligger utenfor sentrum er gjerne små. De har færre rom og færre ansatte. De serverer kanskje bare én rett til middag for å gjøre det enklest mulig, og de har ofte få gjester utenfor sesongen. Men små hoteller kan være veldig koselige. Du får sjansen til å bli kjent med eierne og de ansatte, og du kan til og med bli godt kjent med de andre gjestene, ettersom det er færre personer å snakke med.

De små hotellene tar seg ofte tid til personlig service. Du får selvsagt også service på store hoteller, men der er det ofte travlere, og det er ikke sikkert de ansatte har tid til å snakke med hver enkelt gjest. Familiehoteller tar inn bare noen få gjester om gangen, og prøver gjerne å snakke med gjestene sine. Du kan få en mer hjemmekoselig atmosfære i et familiehotell, spesielt dersom hotellet ligger i et gammelt hus som er ombygd til hotell.