6 ting å gjøre i Eksingedalen

Det er veldig mye spennende å se og oppleve i Eksingedalen. Eksingedalen ligger i Vaksdal kommune i Vestland fylke. Dalen strekker seg fra Eidslandet til Gullbrå, og har rundt 160 innbyggere. I tillegg bor rundt 100 innbyggere på Eidslandet. Eksingedalen er 48 km lang. Dalen er trang og vill, men har også åpne elvesletter med gårder og annen bebyggelse. Landskapet veksler mellom å være åpent og trangt, og dermed oppstår små bygder oppover dalen. Elva Ekso går gjennom hele dalen, og har 17 fosser. Her kan du lese mer om 6 ting du kan gjøre når du besøker dette spennende området.

Landskapet er unikt og spennende

Oppdag det unike landskapet. Eksingedalen har en kombinasjon av brede elvesletter og trange fossestryk. Landskapet er formet av isbreer, og er derfor geologisk spennende, i tillegg til at området er naturskjønt og frodig.

Opplev vakker og fredet natur

Besøk Nesheimvatnet Naturreservat. Reservatet er på 112 dekar, og har blant annet mange hekkende gressender. Hele Eksingedalen kan by på fin natur, med både fosser, fjell og skogsområder. Det er mange turmuligheter i området.

Kos deg inne når det er dårlig vær

Når været er dårlig, er det fint å drive med innendørsaktiviteter. Du har selvsagt tilgang til både TV og internett i Eksingedalen. Dette gjør at du enkelt kan holde kontakt med venner og familie, surfe på nettet eller spille blackjack på bingokasino.no/bingo-com-live-blackjack/, og kanskje vinne litt ekstra penger til feriebudsjettet. Lei et rom eller en hytte der du kan sitte tørt og varmt når det regner og blåser. Hvis hyttene ikke har innlagt strøm, er det lurt å ha med ekstralader til mobilen, slik at du både har mulighet til å surfe på nettet og eventuelt ringe etter hjelp hvis du trenger det.

Dra på stølsovernatting

Besøk stølene i området. Det er hele 18 støler i Eksingedalen. Alle tilhører gårdsbruk nede i dalen. Noen av stølsbygningene er tilgjengelige for utleie. Standarden i disse stølshusene er enkel, men gir deg muligheten til å dra på litt lengre fjellturer med overnatting på en støl. Om vinteren er fjellområdene rundt Eksingedalen godt egnet til skiturer, og om sommeren er landskapet fint til fotturer.

Mange fornminner

Oppdag fornminner. Det er mange gravhauger i Eksingedalen, og det er funnet mange gjenstander i tilknytning til disse gravhaugene. Det er gjort fornminnefunn helt tilbake fra steinalderen i området, noe som tyder på at Eksingedalen har vært bebodd flere tusen år tilbake i tid. Gårdene i Eksingedalen ble nevnt i skriftlige kilder allerede på 1200-tallet, men etter Svartedauden lå de fleste gårdene øde i mer enn to hundre år, selv om det antakelig bodde folk ved fjorden også etter Svartedauden.

Dra på fisketur i elva

Dra på laksefiske i Ekso. Elva har mange fiskemuligheter. Vær oppmerksom på at deler av elva er fredet, og der kan du ikke fiske. Du kan bestille fiskekort på nettet før du reiser til Eksingedalen. Les også hvilke regler og begrensninger som gjelder ved fiske i Ekso, og vis hensyn. Du kan også fiske brunørret i den kultiverte delen av elva, men sjøørreten i Ekso er totalfredet. Det er mulig å kjøpe fiskekort for hele sesongen eller døgnkort. Laksesesongen starter 1. juli og går over to måneder, mens ørretsesongen er lenger. Men fisket blir vurdert gjennom sesongen, og elva kan stenges på kort varsel. Du kan ikke fiske mer enn to laks med et døgnkort.